Elbil forsikring
Er det egentlig dyrere eller billigere at forsikre en elbil? Og hvad ser forsikringsselskaberne på, når de skal forsikre en elbil?
Få svar på alle dine spørgsmål om forsikring af elbilen, og blev bedre klædt på til at vælge den rigtige.
Lovpligtig elbil forsikring
Inden elbilen kan komme hjem at stå i garagen, skal du først have fundet en bilforsikring til elbilen. For lige som alle andre biler skal en elbil have en lovpligtig ansvarsforsikring for at blive indregistreret til at køre på offentlig vej.
Udover den lovpligtige forsikring vælger de fleste, som køber elbilen fra ny – eller en nyere brugt – også at kaskoforsikre den. Ganske som de fleste gør med en almindelig bil. Kaskoforsikringen er samtidig et krav fra banker og finansieringsselskaber, for at de vil låne dig til elbilen. Igen ganske som med en almindelig bil.
Så i langt de fleste tilfælde skal du både have lovpligtig og kaskoforsikring på elbilen.
Få 3 gratis tilbud på en billig elbil forsikring
Besparelse i snit 2.700,-
Hurtig svartid
Du får hurtigt tilbud på forsikring, så du kan vælge den bedste forsikring til dig
Eksperter i forsikringer
Dygtige rådgivere sidder klar til at hjælpe dig
Ansøg
Det tager få minutter at ansøge om en elbil forsikring. Du får herefter 3 tilbud fra op til 17 forsikringsselskaber
Sammenlign
Inden for kort tid modtager du de første forsikringstilbud, så det er hurtigt og enkelt at sammenligne de forskellige forsikringer med de bedste priser og betingelser
Vælg
Vælg det billån der passer bedst til dit behov. Det er gratis og uforpligtende
Er elbiler billigere eller dyrere i forsikring?
Når elbiler er billigere i både vægtafgift og drift, hvad så med forsikringerne?
Er der en særlig rabat på forsikringen, fordi du har valgt at køre i en mere miljøvenlig elbil? Eller er forsikringen omvendt dyrere, fordi elbilen indeholder mere avanceret teknologi?
Hvad bestemmer prisen på en elbil-forsikring?
I praksis viser de forskellige forsikringstests, som er lavet på elbiler, at der ikke er nogen forskel på hverken dækningen eller hvilke kriterier, forsikringsselskaberne bruger, når de prissætter en forsikring på en elbil.
Kriterierne er nøjagtig de samme som til en almindelig bil. Altså handler det især om:
- Bilmærke, model og årgang
- Hvor I landet, du bor
- Hvor gammel du er
- Hvor længe du har kørt skadefrit
- Hvor lav en selvrisiko, du ønsker
- Dine ønsker til tilvalgsdækning
Altså præcis det samme, som når forsikringsselskaberne tegner forsikringer på en konventionel benzin- eller dieselbil.
Generelt er elbiler dyrere i forsikring
Alligevel har der været – og er der stadigvæk – en tendens til, at forsikringsprisen er højere, samt at den varierer meget fra selskab til selskab på den samme bilmodel. Det har i nogen grad kunne forklares med, at elbilerne tidligere var væsentligt dyrere end konventionelle biler.
Samtidig er der fortsat meget stor forskel fra mærke til mærke på prisen på en elbil-forsikring. Således har Tesla – i hvert fald tidligere – haft en dårligere ulykkesstatistik. Derfor er bilforsikringen på bilerne fra dette mærke væsentligt højere end mærker som Renault, VW, Toyota og Nissan.
Prisforskellen bliver mindre
Men i takt med at priserne på elbiler bliver lavere og forsikringsselskaberne får mere statistik på de enkelte mærker og modeller, forventes prisforskellen mellem traditionelle og elbiler at jævne sig ud.
Derfor vil vi inden for de kommende år se, at priserne bliver lavere og mere ensartede på tværs af de forskellige forsikringsselskaber. Hvis altså ikke det ender med, at forsikringerne i stedet stiger på de traditionelle biltyper.
Hvordan finder du det bedste tilbud på forsikring af elbilen
Vil du være sikker på at få et så retvisende billede af forsikringsprisen på en elbil af netop det mærke og den model, du påtænker at købe, skal du have fat i minimum 3 tilbud.
Derved er du sikker på, at du ikke kun får en pris fra det dyreste forsikringsselskab.
Samtidig er der stadig så store prisforskellige på tværs af forsikringsselskaberne, at du nemt kan spare flere tusinde kroner på forsikringen af elbilen, bare ved at spørge flere om en pris.
Det kan med andre ord godt betale sig at undersøge markedet grundigt. Også selv om det kan komme til at tage lidt tid. For tit vil forsikringsselskaberne lokke dig med, at du kan opnå bedre priser ved at samle alle dine forsikringer hos dig.
Så forventer du at købe en elbil inden for den nærmeste fremtid, er det bare med at komme i gang med at få fundet det billigste forsikringsselskab.
Lad dig ikke lokke af samlerabatter
Samtidig vil det forsikringsselskab, du bruger i dag argumentere for, at de har givet dig den billigste pris, netop fordi du har alle dine forsikringer hos dem.
Den seneste forsikringstest af elbiler fra Forbrugerrådet Tænk viser dog, at det i praksis kun er cirka halvdelen af de 15 forsikringsselskaber, de har indhentet priser hos, som giver samlerabat.
Her er dem, som giver samlerabat, typisk de forsikringsselskaber som har en dyr forsikring til elbilen. Samlerabatten hos disse selskaber udgør mellem 1000 og 2000 kroner om året, hvilket oftest kun bringer dem prismæssigt ned på niveau med de billige forsikringsselskaber.
Så i praksis står besparelsen på elbil-forsikringen hverken mål med den økonomiske gevinst i forhold til de billigste forsikringsselskaber, eller besværet og ventetiden med at få flyttet forsikringerne.
Derfor kan du blot nøjes med at bede om en pris på forsikring af elbilen hos de selskaber, du kontakter. Og lokker de så med en samlerabat, trækker du 1000 til 2000 kroner fra. Så får du et rimelig retvisende sammenligningsgrundlag, uden at du skal vente på at få et samlet tilbud fra det enkelte forsikringsselskab.
Selvrisikoen – the dark horse i forsikringspræmien
Når du har indhentet de tilbud fra minimum 3 forskellige forsikringsselskaber, kan du ikke bare se på prisen, og tage din beslutning ud fra det.
For størrelsen på selvrisikoen har stor indflydelse på prisen på din forsikring af elbilen.
Derfor er du nødt til at sørge for, at du får priserne fra de forskellige forsikringsselskaber oplyst for den samme selvrisiko. Altså skal du forsøge at finde en størrelse på selvrisikoen, som ligger så tæt på hinanden hos de enkelte forsikringsselskaber.
Husk selvrisikoen, når du indhenter priser på nettet
Bruger du en sammenligningstjeneste på nettet, eller en prisberegner på forsikringsselskabets hjemmeside, er du derfor nødt til at være meget opmærksom på størrelsen på selvrisikoen.
For oftest vil forsikringsselskaberne opgive prisen for en forsikring med den højeste selvrisiko, når de giver dig tilbud via prisberegneren. Eller indleverer priser til sammenligningstjenesterne.
Nogle forsikringsselskaber tilbyder dog, at du kan vælge mellem flere forskellige beløb på selvrisikoen.
Så læg dig fast på en selvrisiko, du kan leve med at betale, og indhent så en pris på forsikringen med den selvrisiko – eller så tæt på – hos de enkelte selskaber.
For tit er der forskel på beløbsgrænserne på selvrisikoen hos de enkelte forsikringsselskaber. Sandsynligvis netop for at gøre det svært at sammenligne priserne.
Skader på ladekabler og selvrisiko
En anden vigtig parameter ved selvrisikoen handler om, hvorvidt en skade på dine ladekabler udløser en opkrævning af selvrisiko eller ej.
Der er også forsikringsselskaber, hvor du kan tilkøbe dækning af ladekablerne, så du undgår at skulle betale selvrisiko, hvis de bliver beskadigede.
Her er du nødt til at foretage en helt kontant beregning af, hvad der kan betale sig. Et nyt sæt ladekabler til elbilen koster typisk fra 1.000-1.500 kroner og op til 3-4.000 kroner, alt efter hvilket mærke og hvilken model elbil du har.
Så er den selvrisiko højere, som du har valgt på forsikringen, bør du gå efter en forsikring, der ikke udløser et krav om betaling af selvrisiko ved skader på ladekablerne. Eller hvor du kan tilkøbe den for et beskedent beløb.
Husk at tjekke kravene til at blive forsikret
Når du indhenter tilbud på forsikring af din elbil, bør du også huske at forhøre dig om kravene til at blive forsikret i det pågældende selskab.
For en lang række forsikringsselskaber kræver medlemskab af en bestemt fagforening eller interesseorganisation, for at de vil forsikre dig. Det er typisk også de billigste forsikringsselskaber, når det kommer til elbil-forsikring.
I nogle tilfælde kan du gennemskue det ud fra navnet. F.eks. er det nemt at regne ud, at Lærerstandens Brandforsikring kun forsikrer lærere, og FDM Forsikring kun forsikrer medlemmer af FDM.
Men forsikringsnavne som TJM Forsikring og for den sags skyld også PenSam Forsikring er lidt sværere at gennemskue, kun er forbeholdt bestemte målgrupper.
Samtidig kan du opnå bedre priser med medlemskab af bestemte fagforeninger hos f.eks. Alka.
Så den slags små detaljer skal du også være opmærksom på, når du gerne vil have den billigste forsikring af din bil. Til gengæld er der ikke forskel på om det er en konventionel eller en elbil, du vil forsikre.
Er medlemsforsikringsselskaberne så billigere?
Kan det så betale sige at vælge en forsikring med medlemskrav?
Ifølge TÆNKs seneste test af elbil-forsikringer, så er svaret et klart ja.
Men af de fire forsikringsselskaber, der kræver et særligt medlemskab, farer du nok ikke lige ud og tager en læreruddannelse, bliver ansat i en bank eller får en tjenestemandsstilling for at få en billig bilforsikring.
Til gengæld ser det ud til, at et medlemskab af FDM er den nemmeste måde at få en billigere forsikring på din elbil. Også selv om vi lægger prisen på årsabonnementet oven i forsikringsprisen.
Find din forsikring på elbilen i god tid før du køber
Som allerede nævnt er det en god ide at begynde at undersøge markedet for elbil-forsikringer i god tid, før du køber elbil.
For så længe prisforskellene er så store fra selskab til selskab, som de stadig er, er der ekstra god grund til at være grundig med at undersøge markedet.
Derfor bør du minimum indhente tilbud fra 3 forskellige forsikringsselskaber – og gerne flere. For chancen for at finde en stor besparelse på prisen på forsikringen af elbilen bliver større, jo flere selskaber du forhører dig hos.
Men husk også at være opmærksom på, hvor høj en selvrisiko prisen gælder for – og lad dig ikke lokke af samlerabatter. For de selskaber som tilbyder dem, er oftest så meget dyrere med elbil-forsikringerne, at du reelt set kommer til at betale mere for forsikringen – selv med samlerabat.
Husker du disse gode råd, er der en stor chance for, at du kan komme billigere ud at køre i din elbil.