grønt billån

Billigt grønt billån

Når du skal købe ny bil, lokker de fleste bilforhandlere med en finasieringordning. Oftest fra et kendt finansieringsselskab, som også tilbyder lån på nettet.

Selv om det er langt den nemmeste måde at få finansieret bilen på, er det langt fra den billigste. For bilforhandleren får provision for at formidle lånet til dig – og det er der kun én, som kommer til at betale. Nemlig dig.

Derfor vil du oftest kunne få en billigere finansiering af din bil, hvis du selv ansøger om lånet. Tit også hos det finansieringsselskab som forhandleren samarbejder med.

Beregn billån

Sammenlign grønne billån fra flere banker

Ansøg om op til 1.250.000 kr.

Helt gratis og uforpligtende

Hurtig svartid

Du får hurtigt tilbud på lån, så du kan vælge det bedste lån til dig

Eksperter i billån

Vores dygtige rådgivere sidder klar til at hjælpe dig

Priseksempel: Samlet kreditbeløb 225.000 kr. – Løbetid 120 mdr. – Variabel debitorrente 2% – ÅOP 2.02% – Etb. omk. 2.250 kr.
Samlet tilbagebetaling: 250.208 kr. – Samlede kreditomkostninger: 25.208 kr. – 14 dages fortrydelsesret

Ansøg

Det tager få minutter at ansøge om et billån. Du får herefter tilbud fra flere banker

Sammenlign

Inden for et par minutter modtager du de første billån, så det er hurtigt og enkelt at sammenligne de forskellige billån med de bedste betingelser

Vælg

Vælg det billån der passer bedst til dit behov. Det er gratis og uforpligtende

Hvad er et grønt billån?

Et grønt billån er et lån, der er øremærket til finansiering af en el- eller hybridbil. Det grønne billån udmærker sig oftest ved en lavere rente end traditionelle billån, men kan være begrænset til medlemmer af bestemte a-kasser, foreninger eller kunder hos bestemte producenter af el- og plugin-biler. Læs med, og bliv klogere på grønne billån.

Særlige grønne billån

Hører du til en af de mange, som overvejer at købe en elbil, hybrid eller plugin-hybrid, næste gang du skal købe ny bil, er der endnu større grund til at sige nej til bilforhandlerens finansieringstilbud.

For vil du skifte til el i stedet for benzin eller diesel, kan du tage et grønt billån til finansieringen af el- eller hybridbilen. Her er renten oftest noget lavere end på traditionelle billån for at fremme den grønne omstilling.

Men det er ikke alle grønne billån, du har adgang til. Nogle kræver, at du f.eks. er medlem af en bestemt a-kasse eller anden interesseorganisation, mens andre kun finansierer bestemte mærker af elbiler. Andre igen kræver, at du skal være såkaldt ”helkunde” hos dem, og atter andre giver kun grønne billån til rene elbiler og plugin-hybrider, men ikke til hybridbiler.

Det er kort sigt lidt af en jungle at finde ud af.

Hvad er forskellen på grønne og almindelige billån

Den eneste forskel på det grønne billån og et traditionelt billån er, at det kun kan bruges til finansiering af biler med el-, hybrid- eller plugin-hybrid-motorer. Det er altså ikke nok, at din nye bil kan køre rigtig langt på literen – og i nogle tilfælde er det heller ikke nok, at den ”kun” anvender hybrid-teknologi.

Derudover er der forskel på renteniveauet – både med variabel og fast rente. Typisk ligger renteforskellen på omkring en procents penge i elbilernes favør. Med er du medlem af den rigtige a-kasse eller ”helkunde” hos den rigtige bank, kan der være væsentligt mere at spare på det grønne billån.

Hvad er en ”helkunde”?

En del banker kræver, at du er ”helkunde” hos dem, for at du kan komme i betragtning til et ekstra billigt, grønt billån.

Det vil sige, at du har lagt hovedparten af alle dine andre lån og bankforretninger hos dem. Det vil typisk sige, at hvis du har et obligationslån til din ejerbolig og traditionelle bank- og forbrugslån, skal de ligge hos den bank, som du søger om et grønt billån hos.

Krav til medlemsskaber m.v.

Ud over kravet om at være helkunde, har nogle banker og finansieringsselskaber forskellige krav til f.eks. medlemskab af bestemte a-kasser eller interesseorganisationer.

Andre igen stiller særlige krav til el- eller hybridbilen. F.eks. at du køber en bil med miljømærke A. Eller at den er af et bestemt mærke, eller er en ren elbil eller plugin-hybrid.

Hvad er forskellen på en hybrid og en plugin-hybrid?

Plugin-hybrid elbiler kan – lige som en elbil – lades op med strøm fra en ladestander eller ladeboks. Derfor kan den køre en kortere eller længere distance på ren el.

Hybridbiler kan ikke lades op med strøm fra en ladestander. I stedet lades de op, når du bremser. Og bruger strømmen igen, når bilen starter. Det gør plugin-hybriden også. Men hybridbilen kører oftest kun på el, når den sætter i gang. Derved undgår du at skulle bruge benzinmotoren der, hvor den er mest uøkonomisk.

Mindre udbetaling

Endelig har nogle grønne billån et lavere krav til, hvor stor en udbetaling du selv skal lægge på elbilen. Ved et traditionelt billån, skal udbetalingen minimum være 20 %. Men ved et grønt billån kan du tit nøjes med 10 %.

De fleste banker og finansieringsselskaber kan dog også tilbyde et grønt billån helt uden udbetaling. Så er renten bare en del højere – ganske som med et traditionelt billån uden afbetaling.

Så som du kan se, er der rigtige mange forskellige forhold, du skal have styr på og vælge mellem, når du vil bruge et grønt billån til at finansiere købet af el- eller hybridbiler.

Hvordan finder du det billigste grønne billån?

Hvis du vil have et grønt billån, skal det naturligvis være det, som er billigst at betale tilbage. Derfor skal du se på billånets ÅOP-værdi – og ikke renteværdien.

For tilbagebetalingen på et grønt billån består – lige som alle andre lån – af en fast månedlig ydelse, som udover selve afdraget også omfatter renter og gebyrer på lånet.

Derfor kan du ikke sammenligne renten alene mellem to grønne billån. For det grønne billån som har den laveste rente, har måske så høje månedlige gebyrer, at du ender med at betale mere tilbage på det end det grønne billån, som har en lidt højere rente.

Derfor er den såkaldte ÅOP-værdi indført. Den angiver de Årlige Omkostninger i Procent af det beløb, som du betaler af på lånet over et år. Altså hvor mange procent af det, du betaler af på lånet om året, der går til renter og gebyrer.

Det gør det nemt at sammenligne lån, fordi du altid bare kan vælge det lån, som har den laveste ÅOP-værdi. Så ved du, at du har fundet det billigste grønne billån.

Pas på, hvis der er angivet et rentespænd

Er ÅOP-værdien på det grønne billån angivet som et interval i stedet for en enkelt procent – f.eks. som 1,25 til 5,45 % procent, kan du ikke automatisk regne med, at du få det billigste lån, selv om den laveste værdi i intervallet giver dig den laveste ÅOP på lånet.

Intervallet kaldes rentespændet, og dækker over det procentinterval, som låneudbyderen kan tilbyde dig en rentesats indenfor, hvis de bevilliger dig et grønt billån. Hvor lav eller høj den procentsats er, afhænger af, hvor god en økonomi låneudbydere vurderer dig til at have.

Ansøg altid om det grønne billån hos flere finansieringsselskaber

Den eneste måde du kan finde ud af, hvilken ÅOP-værdi du kan få på dit grønne billån, er ved at søge om lånet hos den pågældende bank eller det pågældende finansieringsselskab.

Først når du får lånedokumentet på lånet, ved du med sikkerhed, hvilken rente – og dermed hvilken ÅOP – du får på dit grønne billån.

Det kan du trygt om det grønne billån flere steder. For det er lige så lovlig, som at få et tilbud fra flere forskellige håndværkere på en byggeopgave eller finde den billigste forhandler af et produkt.

Samtidig hæfter du ikke for lånet, før du har underskrevet lånedokumentet med dit NemID. Eller fysisk på et papir.

Så indtil du gør det, er lånedokumentet kun at betragte som et lånetilbud – selv om både banker og finansieringsselskaber gør alt for at få det til at se meget officielt og bindende ud.

Læs lånedokumentet grundigt igennem

Men det er ikke nok, kun at sammenligne ÅOP-værdierne på de grønne billån, du har ansøgt om, før du bestemmer dig.

Læs hele kontrakten grundigt igennem. Så ved du, hvordan du er stillet, hvis du – hvilket ingen jo regner med – skulle komme i en situation, hvor du ikke kan overholde låneaftalen.

I den slags tilfælde er det rart at kende størrelsen på de rykkergebyrer og strafrenter, som låneudbyderen opererer med. Samt hvor hurtigt låneudbyderen vil kræve bilen udlevereret.

For alle de grønne billån vi har undersøgt, tager pant i bilen som sikkerhed for lånet. Derfor kan du risikere, at låneudbyderen kommer og tager bilen, hvis du ikke kan overholde afdragene på dit grønne billån.

Tænk dig om, når du tager grønt billån

Så tænk dig om, og vær grundig, når du tager et grønt billån. Fald ikke for fristelsen og nemheden ved at takke ja til bilforhandlerens finansieringstilbud. Og søg om grønt billån hos minimum 3 forskellige udbydere, før du beslutter dig.

Så er du sikker på, at du får det bedste og mest fordelagtige grønne billån på markedet.