Prisen på at lade en elbil op derhjemme, afhænger af en rækkeparametre. Vi vil i denne lille artikel give dig den matematiske formel der skal til for at finde ud af præcis hvad du giver i strøm per kilometer, og hvad det koster at lade op per år med og uden refusionsaftale.

Ifølge FDMs udregning fra 2021 er benzinbiler dyrest hvis du kører 20.000 km om året. Benzinbilen koster i gennemsnit 3,47 kr./km, hvorimod elbilen er den billigste at køre med og koster i gennemsnit kun 2,89 kr./km.

Hvis du ikke ønsker at bruge krudt på at regne det ud selv, har vi lavet et gratis værktøj hvor du kan sammenligne priser hos alle de danske ladeboks udbydere.

Pris pr kilometer

Det er lidt mere håndgribeligt ved benzin biler. Her tager man blot hvor langt man kører per liter og dividerer med den aktuelle benzinpris, så har man sin pris per kilometer. Ved elbiler ser regnestykket lidt anderledes ud, da det ved elbiler afhænger af, hvor meget man giver i strøm, om man får refusion for sin strøm og hvor langt ens bil kører per kwh.

Udregn pris pr km

  • En elbil bruger i gennemsnit 0,2 kWh per kilometer.
  • Strøm i hjemmet koster i gennemsnit 2,2 kr. per kWh (inklusiv strømspild)

Hvis du har refusion gennem en ladeboks med abonnement, skal du trække dette fra din elpris (eksempel 2,2 kr. Per kWh)

Vi bruger i dette eksempel Tesla Model 3 til vores udregning. I følge ev-database.org har Tesla Model 3 et forbrug på 155 Wh/km. For at omregne fra Wh til kWh skal vi dividere med 1000, hvilket svarer til et forbrug på 0,155 kWh per kilometer.

155 / 1000 = 0,155 kWh pr km (elbils Wh / 1000)

Når vi har dette tal er udregningen lige til:

0,155 * 2,2 = 0,341 kr pr km (kWh pr km * elpris = pris pr km)

Pris pr år med og uden refusion

Når du har udregnet dit forbrug pr kilometer er det lige til at udregne din pris pr år. Hvis du kører 20.000 km om året er regnestykket:

0,341 * 20000 = 6820 kr. (pris pr km * km pr år)

Da du allerede ved udregningen af pris pr kilometer har fratrukket din refusion gør det regnestykket en del nemmere. Hvis du har et abonnement hos en ladeboks udbyder, skal du huske at gange dette med 12 måneder og ligge oven i total prisen for opladning.

Har du endnu ikke fundet den rette ladeboks til dit behov, kan du læse meget mere om ladebokse her →