Elektriker montering af ladeboks

Installation af ladeboks

Ønsker du en elbil – eller har du allerede købt en elbil – skal der også en installation til på adressen, for at elbilen kan lades op. Det er naturligvis smart at lade op på farten, men de fleste har også glæde af at oplade hjemme – især over natten.

Desuden er priserne på opladning hjemme typisk bedre end ved offentlige ladere. Og hjemme har du også mulighed for at vælge en abonnementsaftale med refusion af elafgiften.

I artiklen her kan du læse alt om installation af ladeboks, herunder hvilke forberedelser det kræver, hvad det koster, og hvor lang tid det tager.

Nem montage

Få hjælp til montering af ladeboks

Modtag 3 tilbud

Har jeg brug for en ladeboks til elbil?

Selvom det i praksis er muligt at købe en såkaldt “mormorlader”, der går direkte i stikkontaken – eller alternativt montere en stikprop på sin ladeboks – frarådes det af sikkerhedsmæssige årsager.

De almindelige elinstallationer i husstanden er simpelthen ikke gearede til at yde den effekt, en del elbiler kræver. Det kan resultere i overophedede installationer, der enten bliver beskadigede – eller i værste tilfælde bryder i brand.

Derfor bør du altid få installeret en ladeboks til formålet. Ladeboksen må du gerne selv placere, og du må også gerne selv grave for til ledningsarbejdet, men selve installationen skal ifølge gældende lovgivning udføres af en autoriseret elektriker eller elinstallatør.

Kan du klare dig med at oplade bilen ved offentlige ladestandere – eller har du mulighed for opladning på arbejdspladsen – er det dog ikke sikkert, at du har behovet for en ladeboks derhjemme.

Hvordan foretages en installation af ladeboks?

Det er som nævnt en autoriseret elektriker eller elinstallatør, der står for installation af ladeboksen. Der er dog en del mere arbejde i installationen end blot elarbejdet. Der skal også graves kabler ned, og selve ladeboksen skal enten monteres på væggen eller på en stander.

Der skal trækkes et kabel fra din eltavle til ladeboksen. Kablet vil typisk blive gravet ned, medmindre ladeboksen skal monteres i umiddelbar nærhed af eltavlen.

De fleste elbiler oplader i dag med en effekt på 11 kW. Det kan derfor være en fordel at vælge et kabel, der kan klare 11 kW med det samme, hvis kablet skal graves ned. På den måde undgår du en ekstraregning på et senere tidspunkt. Nogle biler kan dog oplade med 22 kW, som er en fordel hvis man skal lade på AC ladere ude i byen eller på arbejdspladsen. Man kan normalt kun trække 11 kW i en privat husholdning, da vi i danmark bruger 16A sikringer, hvorimod man i erhvervsbygninger kan få op til 32A sikringer og derved kan trække 22 kW.

Hvor lang tid tager installation af lader til elbil?

Tidsforbruget afhænger af, hvor meget arbejde elinstallatøren skal udføre. En standard installation, der består af 10 meter kabel uden gravearbejde, tager typisk mellem 2 og 4 timer at udføre.

Ekstra hindringer som gravearbejde, øvrige hindringer eller ekstra afstand fra eltavle til ladeboks tager ekstra tid (og koster ekstra).

Installation af ladeboks pris

Prisen på installation af ladeboks varierer afhængigt af den specifikke installation og det firma, der udfører opgaven. En standard installation med 10 meter kabel og uden hindringer koster mellem 3.000 og 6.000 kr. 

Der kan altså være op til flere tusinde kroners forskel fra firma til firma; derfor bør du altid indhente tilbud fra flere firmaer, hvis du selv skal sørge for installation.

Du kan heldigvis nemt og hurtigt indhente tilbud på installation af ladeboks online. Det tager ikke mere end et par minutter at udfylde og indsende forespørgslen, hvor du kort beskriver opgaven og indtaster dine kontaktoplysninger.

Indenfor tre hverdage modtager du tilbud fra tre forskellige firmaer. Det er helt op til dig at vælge det firma, der er kommet med det bedste tilbud.

Husk at kigge betingelserne for tilbuddet igennem. Der kan for eksempel være forskel på, hvad prisen dækker over, og hvor hurtigt firmaet kan påtage sig opgaven. Det er ikke nødvendigvis det firma med den umiddelbart laveste pris, der er det reelt bedste tilbud.

Gratis installation af ladeboks

Køber du en ladeboks uden abonnement, er det typisk dig selv, der skal sørge for at bestille og betale for installation af boksen. Du kan dog nogle steder købe boksen inkl. installation, hvilket er nemt, men ikke nødvendigvis billigt.

Du kan også vælge at leje – eller lease – en ladeboks. Det betyder, at du betaler et månedligt abonnement for at leje boksen. Overordnet set findes der to forskellige måder at leje en ladeboks på:

  • Du betaler et højt opstartsgebyr og en lav månedlig ydelse
  • Du betaler et lavt eller intet opstartsgebyr og en højere månedlig ydelse

I nogle tilfælde er installation gratis, mens det i andre tilfælde er dig selv, der står for installation ved leje af ladeboks. Du bør derfor læse aftalen grundigt, inden du bestiller.

Hvor skal ladeboksen monteres?

Placering af ladeboksen afhænger i første omgang af, hvor du parkerer din bil. Det skyldes, at et standard ladekabel fra ladeboks til elbil typisk er på 5-6 meter. Hos nogle forhandlere er det dog muligt at tilkøbe længde, så du får et kabel med en samlet længde på op til 10 meter.

Det nemmeste er at montere ladeboksen på en husmur. Alternativt skal der først monteres en stander, som ladeboksen kan monteres på, hvilket er et større – og dyrere – arbejde.

I forhold til danske vejrforhold er det også vigtigt at tænke over, at ladeboksen ikke placeres et sted, der er alt for udsat. De fleste ladebokse på det danske marked er naturligvis udviklet til dansk vejr, men ekstra udsatte områder frarådes.

Derudover skal der tages højde for eksisterende elinstallationer ved montering på husmur eller øvrige steder, hvor der i forvejen er trukket el.

Hvad må jeg selv gøre?

Hvis du gerne vil spare penge på installation af ladeboks, kan du selv gøre alt fodarbejdet. Det vil sige, at du først og fremmest kan finde frem til, hvor ladeboksen kan og skal placeres i forhold til elinstallationer (det kræver tegninger over boligen).

Du kan desuden selv udføre gravearbejdet til kabellægning fra eltavle til placering af ladeboks. Er der eventuelle hindringer på vejen, kan du fjerne dem.

Derudover kan du bestille ladeboksen hjem i god tid, så du er sikker på at have modtaget den, inden du har en aftale med elinstallatøren. Du kan i princippet også godt montere den på væggen selv; altså hænge den op.

Ladeboks med kraftstik

En anden løsning er at gøre det i den omvendte rækkefølge; at elinstallatøren kommer og forbereder installationen, inden ladeboksen kommer hjem. Det kan være en god løsning i disse tider, hvor der mange steder er ventetid på ladebokse som følge af øget efterspørgsel.

I så fald skal du bede din elektriker om at lave et kraftstik dér, hvor ladeboksen skal hænge – og så skal du vælge en ladeboks, hvor du kan tilkøbe et kraftstik.

Når du så modtager ladeboksen, kan du i princippet hænge den op på væggen, sætte den stikket i, og så virker installationen med det samme.

Hvilken ladeboks skal jeg vælge?

Der findes efterhånden rigtig mange forskellige ladebokse på markedet. Der kan overordnet set skelnes mellem dem, hvor mærket på ladeboksen rent faktisk afspejler en producent som f.eks. Clever, og så de ladebokse, der er no-name og kan bestilles med et ønsket logo for en forhandler som f.eks. ladeboksene fra Sperto.

Typisk er ladebokse af en kendt producent dyrere end no-name ladeboksene. I mange tilfælde følger kvaliteten prisen. Der behøver dog ikke at være noget galt i at vælge det billige alternativ, såfremt garantien på boksen er i orden, og såfremt du ikke er ude efter den bedste løsning på markedet.

Når du skal vælge ladeboks, kan du desuden overveje:

  • At vælge en ladeboks med indbygget WiFi og indbygget elmåler, så du ikke manuelt skal indsende opgørelser ved ønske om refusion
  • At vælge en ladeboks, der kan fjernstyres med app, så opladning kan indstilles efter strømpriser og behov
  • At vælge en ladeboks, der enten kan yde en effekt på op til 22 kW, eller som ved tilkøb kan indstilles hertil, for en fremtidssikret løsning

Kan elbil lades via stikkontakt?

De fleste ejere at elbiler har et såkalt “mormorstik”. Det er stik, du kan føre fra elbilen direkte ind i en stikkontakt i din bolig og oplade på dén måde. Et mormorstik kaldes dog meget passende også et reservestik. I princippet betyder det, at det er en nødløsning, som du kun bør bruge, hvis der ikke er andre muligheder, og kun i et meget begrænset omfang.

Et almindeligt hus i Danmark har 3 faser og 16 ampere. Det er mere end rigeligt til at forsyne både elbil og husholdningsprodukter. Derfor kan du sagtens få opsat din ladeboks til din nuværende eltavle.

De enkelte stikkontakter er dog ikke gearede til at yde så meget, som opladning af en elbil kræver. En enkelt gang eller to går, men bliver det en mere permanent løsning, risikerer du at belaste stikkontakterne så meget, at de risikerer at kortslutte og i værste tilfælde antænde ild.

Sikkerhedsstyrelsen anbefaler en udendørs, vægmonteret ladeboks, som er direkte tilsluttet eltavlen i din bolig. En ladeboks til elbiler er produceret til at klare de høje og længerevarende belastninger, som dine almindelige stikkontakter ikke er.

Kan jeg få installeret en ladeboks, når jeg bor i lejlighed?

Elbiler bliver mere og mere udbredte, og det gælder naturligvis også blandt de mange ejere, andelshavere eller lejere af lejligheder. Men er det overhovedet muligt at få installeret en ladeboks, når man bor i lejlighed?

Svaret er ikke så ligetil. Det afhænger nemlig både af dine parkeringsforhold og af din udlejer eller andels- eller ejerforening.

Det nemmeste og billigste er, hvis I er flere i området, der har eller overvejer at anskaffe en elbil. I så fald kan I fremsætte et forslag, om at foreningen kan opsætte én eller flere opladere. Typisk kan det være en helt rentabel forretning for en forening, hvilket er et godt argument.

Er du den eneste ejer af en elbil i området, eller ønsker du din egen ladeboks, kan det oftest lade sig gøre, hvis du enten har en garage til din bil, eller hvis du har parkering ved siden af eller op af en husmur. Du skal dog i dialog med udlejer eller forening – eventuelt i samarbejde med en rådgiver – for at finde en løsning i forhold til at opsætte en særskilt elmåler.