Ladeboks til hybrid
Det er ikke alle hybridbiler, der har brug for en ladeboks. Faktisk er det kun plugin hybridbiler, du kan lade op. Hybridbiler lader selv batteriet op, hver gang du bremser. Læs her, hvordan du finder den rigtige ladeboks til dit behov, og få overblik over udvalget af ladebokse til hybridbiler her!
Hører du til en af de mange, som overvejer at anskaffe en el- eller hybridbil, næste gang du skal have ny bil?
Så har du – muligvis – brug for en ladeboks hjemme i garagen eller carporten.
For hvor alle elbiler skal lades op, er det kun nogle former for hybrid-biler, der kræver opladning.
Easee Lite ladeboks 11 kW
- Du ejer selv ladeboksen
- Ladeeffekt op til 11 kWh
- Ladebrik inkluderet
- App styring
- Opdateres løbende online
- Fås i 5 farver
- Indbygget el-måler
- Integreret DC beskyttelse
Webasto Pure Ladeboks 11 kW
- Du ejer selv ladeboksen
- Ladeeffekt op til 11 kW
- Integreret ladekabel 4,5 mtr.
- Magnetlås inkluderet
- Integreret lovpligtigt Type B fejlstrømsrelæ
- Black Edition
- Indbygget el-måler
- 5 års garanti på ladeboksen
- Fås også i en 22 kW model
Wallbox Pulsar Plus ladeboks 22 kWh – 32 A – Type 2 stik
- Du ejer selv ladeboksen
- Ladeeffekt op til 22 kWh
- Inkl. 5 meter ladekabel
- Fjernbetjening med app
- Lader også 7,4 og 11 kWh
- Justérbar fra 6 til 32 A
- Integreret DC beskyttelse
- Fås i flerbrugerversion
Hvilken type hybridbiler skal oplades?
Generelt findes der to forskellige former for hybridbiler. Hybrid og plugin hybrid-biler.
Og det er kun plugin hybrid-biler, der skal oplades.
Derfor skal du bruge en ladeboks til en plugin hybrid
En plugin hybrid er en bil med både benzin- og elmotor.
Batteriet til elmotoren bliver både ladet op under kørslen, lige som du kan lade det med en ladeboks – f.eks. hjemme i garagen.
Derfor kan du køre en kortere eller længere strækning – typisk mellem 50 og 150 km – i bilen på ren el.
Det betyder, at alle de korte ture i lokalområdet kan køres på elmotoren alene. Det er netop den slags ture, som er dyrest i benzin.
Samtidig bruger du elmotoren til at starte bilen op, når den holder stille. Det giver en meget bedre acceleration, og sparer en masse benzin.
Altså forbedrer en plugin hybridbil din kørselsøkonomi væsentligt, fordi den bruges både på de korte strækninger og ved opstart. Det er de to steder, hvor en benzinmotor er mest uøkonomisk i drift.
Derfor ser du oftest et næsten astronomisk kilometerantal på mellem 60 og 100 km/l i specifikationerne ud for en plugin hybridbils brændstofsforbrug.
Batteriet på en plugin hybridbil skal udskiftes lige som i en rigtig elbil. Typisk skal du regne med, at batteriet kan holde til mellem 150.000 til 200.000 km’s kørsel, før det skal udskiftes. Kører du ikke særligt meget, garanterer de fleste bilproducenter kun, at batteriet holder i op til 6 år, før det er nødvendigt at isætte et nyt batteri.
Derfor skal du ikke oplade en hybridbil
En hybridbil er også udstyret med en benzin- og en elmotor.
Når bilen kører på benzinmotoren, lader den batteriet til elmotoren op, hver gang du bremser eller decelererer bilen. Det er den oprindelige form for hybridteknologi.
Den strøm bruger hybridbilen så til, at elmotoren kan sætte bilen i gang, når du starter op igen – f.eks. fra et lyskryds. Derved bruger du elmotoren til det, som benzinmotoren er dårligst til – og derfor bruger mest benzin på. Nemlig at få bilen op i fart.
Men så snart bilen er oppe i fart, tager benzinmotoren over.
Altså bruges elmotoren sådan set kun, når du starter bilen op fra 0. Derfor er der ingen grund til eller mulighed for, at batteriet i en traditionel hybridbil skal lades op.
Til gengæld skal du heller aldrig skifte batteri på hybridbilen. For batteriet bliver aldrig helt afladet, og bliver heller aldrig ladet helt op. Derfor slides batteriet meget, meget lidt, hvorfor det snildt holder hele bilens levetid.
Hvordan vælger jeg en ladeboks til min plugin hybridbil?
Når du skal vælge ladeboks til din plugin hybridbil, skal du først og fremmest vælge en ladeboks, som har det rigtige stik, og som giver en ladetid, der er kort nok til, at bilen er fuldt opladt næste morgen, hvis du sætter den til ladning, når du kommer hjem om aftenen.
Valg af strømstik og strømkabler
Din ladeboks skal passe til det ladestik, som din elbil anvender.
Samtidig er det en god ide at købe en langt ladekabel til ladeboksen på minimum 5 meter. Det følger ikke med bilen.
Så er du sikker på, at ladekablet altid kan nå, uanset hvordan du holder parkeret – og uden at det bliver strukket unødvendigt.
Der findes flere forskellige stikstandarder og ladekabler. Læs vores guide til ladekabler her, for at få overblik over både stikstandarder og ladekabler til din elbil.
Ladetiden afhænger af ladeeffekten
I teorien kan du godt lade din elbil direkte fra stikkontakten. Men i praksis vil det tage alt for lang tid, lige som du nemt risikerer at sikringerne springer.
For ladetiden på din plugin hybridbil afhænger af, hvor høj effekt du lader bilen med. Derfor bør den ladeboks, du køber, kunne levere så høj en effekt, at plugin hybridbilen er ladet op i løbet af minimum 6-8 timer.
Derved kan du komme hjem – endda forholdsvist sent – om aftenen, og stadig være sikker på at din plugin hybridbil er ladet helt op til næste morgen.
Vil du have en endnu kortere ladetid, skal du vælge en ladeboks med meget højere effekt – typisk en ladeboks som kører på 400 V med fra 11 til 63 A.
Kørselsbehovet – den vigtigste parameter
Men allervigtigst er det at have styr på, hvor langt du forventer at køre om året i din plugin hybridbil. For det fortæller dig nemlig, hvorvidt du:
- selv skal købe og bekoste opsætningen af ladeboksen hjemme i din garage
- skal købe eller lease ladeboksen med en serviceaftale, som omfatter elforbruget
- skal tegne et abonnement på strøm, som omfatter en ladeboks derhjemme
Under 5000 km: Betal selv for ladeboks og opsætning
Kører du ikke meget mere end 5.000 km om året i din plugin hybridbil, kan det bedst svare sig at købe ladeboksen selv, og selv betale for opsætningen.
Her findes der et stort udvalg af ladebokse, som du kan købe selv:
<oversigt>
Fordele og ulemper
Desværre må du ikke selv tilslutte ladeboksen til din boligs elinstallationer. Det kræver nemlig en autoriseret elinstallatør. Så risikerer du ikke en bøde for ulovlige elinstallationer, eller at der bliver problemer med forsikringen, hvis ladeboksen skulle være årsag til en brand.
Selve opsætningen kræver, at du får etableret en ny sikringsgruppe med egen HPFI-afbryder i eltavlen. Samt får trukket et dedikeret kabel fra sikringsgruppen i eltavlen og ud til ladeboksen i garagen. Så er du sikker på, at du kan trække alt den effekt, du skal bruge til at oplade plugin hybriden, uden at det giver problemer med strømmen andre steder i boligen.
Ved selv at købe ladeboksen skal du ikke betale et fast abonnement for boksen hver måned. Til gengæld kan du ikke få refunderet elafgiften på den strøm, som du bruger til at lade elbilen op med. Det kan private nemlig ikke.
Samtidig skal du også selv finde en installatør, og selv købe ladeboksen hjem.
Fra 5000 til 50000 km: Køb ladeboks med serviceabonnement
Kører du over 5000 og op til 50000 om året, og lader du mest derhjemme, kan du med fordel købe din ladeboks med et serviceabonnement.
Her betaler du et opstartsgebyr, der koster omtrent det samme, som hvis du selv køber og bekoster opsætningen af ladeboksen.
Samtidig får du et serviceabonnement på ladeboksen, som udover reparation og vedligehold også dækker strømforbruget.
Det betyder, at du kan få refunderet elafgiften for den del af dit strømforbrug, som går til opladning af elbilen.
Det kan du, fordi du ”køber” strømmen som en del af serviceabonnementet. Altså er det firmaet, du har tegnet abonnementet hos, der betaler for strømmen til elselskabet. Og firmaer kan trække elafgiften til opladning af elbiler fra.
Det svarer til en besparelse på lige omkring 50 % af strømudgiften, som du får refunderet af det selskab, som du har serviceaftalen hos.
Det giver dig den billigste pris på opladningen af din elbil, viser en undersøgelse foretaget af FDM.
Her kan du vælge mellem ladebokse med tilhørende serviceaftale fra disse udbydere:
<oversigt>
Yderligere fordele
Så snart du har tegnet abonnementet, kontakter firmaet dig om, hvornår du har tid til, at de kommer forbi og sætter ladeboksen op. Derved slipper du for, selv at skulle have fat i en autoriseret installatør – og selv at skulle ud og købe ladeboksen.
Over 50000 km: Tegn abonnement på ladeboksen
Kører du over 50000 km om året i din plugin hybridbil, lader du oftest lige så meget ude i byen som hjemme i garagen eller carporten.
Selv om du måske stadig lader mest derhjemme, kan det bedst betale sig at købe et abonnement til et af de mange netværk af ladestationer, som findes over hele ladet inkl. en ladeboks hjem til privaten.
Igen betaler du et opstartsgebyr, og derefter et fast abonnement. Det giver dig mulighed for at lade op til et bestemt antal kWh om måneden. Du får så en ekstraregning, hvis du lader over det antal kWh, som dit abonnement inkluderer.
Enkelte udbydere tilbyder også et abonnement, som giver dig mulighed for at oplade alt det, du har brug for, uden at risikere at få en ekstraregning. Der dog typisk noget dyrere.
Igen kan du få refunderet elafgiften for den strøm, som du bruger til at oplade din plugin hybridbil med. For på papiret er det jo firmaet bag abonnementsordningen, du køber strømmen fra. Derfor får de elafgiften refunderet – og sender refusionen videre til dig.
Vælg mellem abonnementsordninger fra disse udbydere med ladeboks inkluderet:
<oversigt>
Fordele og ulemper
Ved at tegne abonnement hos et ladenetværk med ladeboks inkluderet, slipper du for både at skulle købe ladeboks og lave en aftale med en elinstallatør. For også her kommer firmaet bag ladenetværket ud og sætter ladeboksen op hjemme hos dig.
Hos de fleste firmaer skal du dog selv lægge ud for den strøm, som du bruger til at lade plugin hybridbilen hjemme i garagen – og får så refunderet både den og elafgiften kvartalsvis bagud.
Derudover skal du være opmærksom på, at flere af abonnementsselskaberne ikke har de bedste anmeldelser på TrustPilot.